joi, 30 septembrie 2010

Cronica prăpăstiosului

George Stanca Cronica Prăpăstiosului
Peștele și capu’ statului
sau Șatro-cultura
Nu țin să mă înscriu în corul celor care îl “pamfletează” zilnic pe președintele Băsescu. E deja banal, comun, picat în desuetudine. Nu că nu aș avea ceva cu ei, că mi-ar displăcea limbajul lor violent, contondent, ireverențios, care este un răspuns meritat la comportamentul locatoarului de la Cotroceni.Nu!
Dar , dl președinte s-a mai remarcat cu câteva manifestări originale, atipice unui șef de stat, ca să nu le numesc direct ca fiind greșeli flagrate, or stângăcii impardonabile. Căci, ce poate fi afirmația prezidențială emisă la o emisiune „Nașul”, conform căreia TVR și RRA, instituțiile media publice ale statului, ale țării, sunt “nesimțite” pentru că percep taxe, în loc de a trăi din publicitate? Total greșit, nociv de-a dreptul, dle Băsescu! Căci, avem deja în față o istorie a canalelor private tv și știm ce s-a întâmplat. Și la ProTV, Prima, Național ș.a. cu manelizarea lor, cu idolatrizarea penibilă a unor vedete meneliste, contra-cost - prin reșaparea banilor de la nunți, botezuri, cumetrii - când se știe că oamenii de valoare arareori la noi sunt musai și bogați. Și, apoi ce te faci cu clasicii, care, biologic nu mai există, dar au o opră consistentă, națională în urmă, îndeobște sunt demult prin cimitire?Pe ei cine îi mai finanțează, și de unde? Eu nu cred că vreodată, măcar pe postul public TVR, Eminescu nu a fost atât de glorificat - nici măcar pe vremea idolatriei eminesciene ceaușiste - cum au fost pe nu știu care post central, maneliștii “Minune” sau Guță. Chipuri cioplite, fițe țigănești, prost-gust cu basculanta, expresii argotice de șatră. Da, o cultură de șatră, șatro-cultura, iată termenul!
Totul, cum spuneam, contra cost, desigur. Este revoltător pentru cultura poporului care v-a ales, dle Președinte! Nu vi se pare? Vă e drag să-l priviți și auziți cum se lamentează - “banii mei dușmanii mei!” - pe bardul Guță pe TVR sau la RRA? Credeți că Barbu Lăutaru, Zavaidoc,Toni Iordache, Fărămiță Lambru, Dumitru-Dona Siminică, Romica Puceanu, ca să-ncep cu uriași „de-ai lor”, sau Maria Tănase, Ioana Radu, Emil Gavriș, Maria Lătărețu, Aurelia Fătu-Răduțu, Valeria Peter-Predescu, Titiana Mihali, și o altă pleiadă uriașă, ar fi fost fericiți să populeze fonoteca de aur alături de Guță?Sau se răsucesc acolo unde se află?
Sincer, mă doare și mi se pare nociv că toate aceste aberații emană de la primul om al țării, cel care trebuie să ne apere valorile, câte mai avem, nu să le bulveseze. Cu aceste afirmații publice, dl Băsescu a deschis un capitol periculos în existența a două instituții fundamentale ale spiritualității noastre: Televiziunea Română și Radioul public. Zice românul: peștele de la cap se împute!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu